Ontwapenend Communiceren

Zo communiceren dat de ander zich niet aangevallen voelt. Hoe doe je dat? En is dat belangrijk?

Ik denk dat het kan en ik denk dat het belangrijk is. Als de ander zich aangevallen voelt hoe subtiel ook, gaan vaak de hakken in het zand en hoort de ander al jouw prachtige diep gemeende argumenten niet meer.

Ontwapenend communiceren vind ik daarom wel een mooie term. Je communiceert op zo’n manier dat de ander zich uitgenodigd voelt om naar jou te luisteren en te reageren op wat jij inbrengt. Ook zal hij of zij ook zelf eerlijk durven zeggen wat haar of zijn mening is over het onderwerp dat jij aansnijdt.

Een belangrijke voorwaarde is om te praten vanuit je zelf. De zgn. ik-boodschap. Maar let op. Een ik-boodschap kan ook heel beschuldigend en veroordelend klinken. Als ik n.l. wordt opgevolgd door jij. Ik… omdat ….jij. Dan weet je zeker dat er niet naar je geluisterd zal worden. Je beschuldigt de ander n.l.  En dan …. gaan de hakken in het zand, of iemand mept terug met argumenten of gaat schelden.

Een beschuldigende ik-boodschap kan b.v. zijn: ‘Ik voel me boos omdat jij je spullen niet hebt opgeruimd.’ Als je dat tegen je dochter zegt dan zal zij vast en zeker iets gaan zegen als ‘Nou, hoezo moet ik altijd alles meteen opruimen omdat jij dat wil? Ik heb er geen last van hoor dat die spullen hier even liggen, Jij doet ook altijd zo moeilijk.’

Je kind hoort in jouw ik-boodschap een beschuldiging.

Bij een collega op het werk kan dat ook zo gaan. Je zegt b.v. ‘Ik heb er last van als jij de stukken niet op tijd aanlevert.’

Een keurige ik-boodschap maar je legt de schuld wel bij je collega neer. Als hij wat beter zijn planning op orde zou hebben zou jij beter kunnen werken. Dus misschien gaat je collega wel proberen zijn stukken eerder klaar te hebben maar het gaat vast met of een boos gevoel of met een schuldgevoel. ‘Tjonge, wat ook een pietje-precies zeg. Altijd wat te zeuren. Alsof dat het enige is wat ik te doen heb….’

Hoe werkt dat dan een ontwapenende ik-boodschap? Het is een dubbele ik-boodschap. Ik… omdat ik …….

Bij je dochter b.v. Ik voel me verdrietig omdat ik zo graag steun wil in het netjes houden van het huis. Ben je bereid de spullen die je hebt gebruikt op de juiste plek terug te leggen?

Of tegen je collega: ‘Als ik een week voor de vergadering de stukken niet heb voel ik me gestrest. Ik wil het n.l. graag voor de vergadering allemaal rustig bij elkaar zetten en dan op tijd en zorgvuldig versturen naar alle deelnemers. Ben je bereid om de vergaderstukken van jouw afdeling een week voor de algemene vergadering naar mij op te sturen?

Voel voor jezelf het verschil. Wil jij ook zo ontwapenend communiceren? Probeer het maar eens uit en ervaar het effect.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *